Hoe bepaal je de draairichting van je deur?

Wat is nu eigenlijk draairichting?

Bij het kopen van een slot, raamsluiting of scharnier moet u goed opletten of u het juiste artikel koopt. Niemand zit te wachten op het retourneren van een artikel omdat het artikel simpelweg niet past of niet juist is. Het is daarom belangrijk om goed te begrijpen wat draairichting betekent en welke soorten draairichtingen er zijn.

Bij veel artikelen in ons assortiment deurbeslag vindt u in de specificaties de ‘draairichting’ terugkomen. En de draairichting is vaak bepalend welk slot, scharnier of raamsluiting u mogelijk kunt of moet aanschaffen. De draairichting bepalen van een slot of deur is helemaal nog niet zo eenvoudig. Er gelden bepaalde Normen die aangeven of een deur of slot links of rechts draaiend is. Zo zijn er bijvoorbeeld al leveranciers die de Duitse DIN norm hanteren. Maar er zijn ook bedrijven die vasthouden aan een Nederlands of Europese NEN norm. En dat maakt het lastig. Want zo kan het dus betekenen dat een deur linksdraaiend is voor de Duitse Norm en rechtsdraaiend is volgens de Nederlandse NEN norm.

Bij GYZS.nl hanteren wij overal de Duitse DIN norm.


Hoe bepaal ik de draairichting?

Binnen Nederland geldt een soort van praktijkregel. Wanneer je bij een dichte deur de scharnieren ziet zitten, draait de deur altijd naar je toe.
Als het scharnier dan links zit, dan is het een LINKSDRAAIENDE deur (DIN Links). De sluiting van de deur zit dan rechts. Dit noemen we dan RECHTSSLUITEND (RS)
Als het scharnier rechts zit, dan is het een RECHTSDRAAIENDE deur (DIN Rechts). De sluiting van de deur zit dan links. Dit noemen we dan LINKSSLUITEND (LS).

Deze praktijkregel volgt dan de Duitse DIN Norm.

TIP: “als u met uw rechterhand de deur open doet, dan is dit vaak een rechtsdraaiende deur. Gaat u met u linkerhand naar de deur toe, dan is de deur vaak linksdraaiend”

Vaak zie je ook nummers 1 t/m 4 staan bij artikelen waar wordt gesproken over draairichting. Die nummers komen overeen met een draairichting. Hieronder ziet u hoe u die nummers moet interpreteren.
Nummer 1 en 3 zijn Din Links. Nummers 2 en 4 zijn Din Rechts.
 



Voor scharnieren zijn alleen de draairichting 1 en 2 van belang, want 1 komt overeen met 3, en 2 met 4.
Bij een slot zijn in bepaalde gevallen wel alle vier de varianten mogelijk. De afgebeelde tekening laat bijvoorbeeld een deur met draairichting 1 of 3 zien: Wanneer je de deur naar je toe opent zitten de scharnieren links. Volgens de Nederlandse NEN-norm (NEN 270:1969) wordt deze draairichting “rechts” genoemd, maar volgens de Duitse DIN-norm “links”. Dit kan dus van invloed zijn.


Mocht je hier nog vragen over hebben neem dan voordat je bestelt contact op met onze afdeling Verkoop (menutoets 2) via 0224-212026 of klantenservice@gyzs.nl.